Intimiteit en sexualiteit in een liefdesrelatie zijn een spannende combi

Het vraagt behoorlijk wat van een liefdespaar om zowel intimiteit en sexualiteit in volledige bewustzijn met elkaar te kunnen beleven en ervaren in dezelfde relatie. Het is een spannende combinatie en ook door de tijd heen verschillend hoe een liefdespaar in hun relatie ruimte maakt voor intimiteit en sexualiteit.

Een liefdespaar heeft na een periode van verliefdheid bijna altijd te maken met een liefdesstrijd om je eigen hechtingspatronen te leren kennen in nabijheid van een ander.

Naarmate een stel die liefdestrijd liefdevoller heeft weten te maken kunnen ze steeds veiliger in zichzelf en met elkaar gehecht raken. Door de tijd heen kan de intimiteit en veiligheid dan gaan groeien om in nabijheid elkaars energie en aanwezigheid steeds beter kunnen aannemen en tegelijkertijd ook zelf aanwezig kunnen blijven ook wanneer een partner komt of gaat. De liefde stroomt in het contact op de grens in zachte aanrakingen, een oogopslag of een klein gebaar.

Wanneer een liefdespaar steeds veiliger en liefdevoller voor elkaar wordt, kan het voorkomen dat verlangen naar sexualiteit waarin ruimte is voor lust, drift en erotiek onbewust wordt gedoofd. Immers de lust, drift en erotiek vraagt dat er grenzen worden opgezocht en overgegaan worden, dat er nieuwe ruimtes en fantasieën een ruimte en plek kunnen krijgen. Dit staat enigszins op gespannen voet met de veiligheid en het behoud van grenzen waarin intimiteit groeit.